Aromat soczystych owoców, piękny kolor i właściwa konsystencja… — jedni to dostrzegają, inni zwyczajnie stwierdzą, że wino jest dobre bądź nie. By usłyszeć pierwsze z tych dwóch słów, sztab ekspertów pracuje latami. Wbrew pozorom to najwyższy wyraz uznania dla producenta trunku. Skąd jednak wytwórca wie, że jego wino jest gotowe do sprzedaży? I kto przekaże gościom całą historię powstania tego napoju? Tu istotną rolę pełnią specjaliści od win — enolodzy, sommelierzy i kiperzy.
Enolog — specjalista od produkcji wina
Enolodzy to absolwenci studiów enologicznych, którzy mają doskonałą wiedzę związaną z uprawą winorośli, technologią produkcji wina czy gatunkami tego trunku — często bywają konsultantami producentów win, uczestniczą w każdym etapie wytwarzania napoju oraz w niektórych sytuacjach prowadzą rozmowy z sommelierami i handlowcami w momencie jego sprzedaży. Ich szeroka wiedza pozwala na to, by rozpoznać gatunek, skład czy właściwości wina. Zadaniem enologa pracującego dla winnicy jest skrupulatne przeprowadzanie badań fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych, a także opracowywanie nowych technologii związanych z produkcją wina. Pomaga on także w doborze odpowiedniego sprzętu do przygotowywania trunków.
Sommelier — wykwalifikowany łącznik producenta z konsumentem
Sommeliera najczęściej znajdziemy w wykwintnych restauracjach. Może, lecz nie musi być nim kelner. Jest to wykwalifikowana osoba z zakresu znajomości rodzaju win, a także sposobu ich podawania. Sommelierzy doskonale wiedzą, które wino najlepiej zaserwować do konkretnego dania — ryby, mięsa, deseru czy innego. Mają doskonałą wiedzę o rodzajach szczepów użytych do produkcji wina, wiedzą, który napój będzie delikatny, a który rześki. Sommelier potrafi rozpoznawać regiony pochodzenia szczepów, jak i roczniki win. Bez problemu rozróżni wytrawne, czerwone wino Pinot Noir od Regenta. Może on doradzić konsumentowi zakup trunku z konkretnego roku, gdyż wie, że był on dobry dla danych zbiorów. Taka osoba ma szczególnie rozwinięte zdolności interpersonalne.
Kiper — degustator trunków
Kiper jest osobą, która pierwsza powinna spróbować wyprodukowanego wina. Ma ona szeroko rozwinięte zmysły węchu i smaku. Jako degustator ocenia zapach, barwę, smak oraz klarowność wina, a także obecność osadów czy ewentualnie źle dobrane proporcje składników. Ocenie podlega zarówno wino w butelce, jak i już rozlane do kieliszka. Zadaniem kipera jest wyłonić wszystkie wady oraz zalety trunku, co ma przełożenie na ogólną jakość produktu, a także jego cenę. Specjalista ten degustuje gotowy napój, a następnie stwierdza, czego w nim brakuje i co należy dodać. Pomaga w ten sposób wytwórcy w stworzeniu wina idealnego.
Producent wina, który chce, by jego trunek był naprawdę dobry, powinien na stałe współpracować z ekspertami — szczególnie enologami i kiperami. Sommelierzy z kolei przydadzą się w winnicy, kiedy będzie chciał on zaprosić gości na spróbowanie swoich wyrobów. Degustacje z sommelierem pozwolą producentowi na pochwalenie się znakomitą historią jego wina. Wiedza tych trzech specjalistów ma kluczowe znaczenie w sukcesie sprzedaży, gdyż jeśli będziemy opierać się wyłącznie na własnych doznaniach, wino może nie przypaść do gustu konsumentom.