Jakie wino wybrać na święta Bożego Narodzenia?

butelki wina saint vincent w koszyku

Nieuchronnie zbliżający się sezon zimowy oznacza tylko jedno – czas zacząć planowanie kolejnych świąt Bożego Narodzenia. Dobrze jest zawczasu pomyśleć o tym, jakie potrawy znajdą się na wigilijnym stole, a co z kolei zostanie podane w pierwszy oraz drugi dzień świąt. Mimo że może wydawać się to wręcz komiczne, bowiem w świątecznym menu królują potrawy serwowane od lat, to jednak ma to kluczowe znaczenie w przypadku doboru trunku, zwłaszcza wina, do konkretnych dań. Dlatego w poniższym wpisie skupimy się na przedstawieniu szczepów – które z nich oraz w jakie dni z powodzeniem mogą zagościć na świątecznym stole?

Wino na stół wigilijny

Nasze zestawienie otwierają propozycje na pierwsze w kalendarzu święto, którego celebracja rozpoczyna się w momencie zabłyśnięcia pierwszej gwiazdki na niebie. Mowa o Wigilii, która stanowi ceremonialne otwarcie świąt Bożego Narodzenia. Jak nakazuje tradycja, w ten dzień powinno się zachować wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, toteż na stole 24 grudnia przeważają potrawy z rybą w roli głównej – mogą być to karp, ryba po grecku bądź japońsku, a także wariacje na temat dorsza. Oprócz tego królują grzyby, kapusta i regionalne desery z maku (w tym popularna na wschodzie kraju kutia). Jakie wino podać więc w Wigilię? Przede wszystkim białe, wytrawne. Sprawdzi się m.in.:

  • wino białe Riesling, które idealnie komponuje się z rybami,
  • wino Słoneczne, czyli kupaż szczepów Riesling, Muscat i Pinot Gris.
butelki wina Riesling
Białe wino Riesling to idealny wybór do dań rybnych, które królują w trakcie świąt

A co podać w kolejne dni?

W następujące po Wigilii świąteczne dni sprawa jest nieco ułatwiona, ponieważ do repertuaru dań dołączają potrawy mięsne – w tym pieczeń drobiowa, dania z dziczyzny bądź ze schabu. Ponadto zarówno 25, jak i 26 grudnia zwiększa się także zakres serwowanych deserów w postaci makowców, keksów czy słodkich przysmaków, jakimi są pierniki. Z tego powodu otwierają się możliwości zaserwowania zarówno do obiadu, jak i do deseru wyjątkowego szczepu wina. W pierwszy oraz drugi dzień świąt świetnie spiszą się wymienione odmiany:

  • czerwone wino Regent – będzie tworzyć wyjątkową kompozycję ze schabem ze śliwką oraz z daniami z dziczyzny,
  • wino czerwone Pinot Noir – wytrawna, lekka kompozycja idealnie łącząca się z potrawami na bazie cielęciny oraz drobiu, w tym kurczaka czy kaczki,
  • Muscat Ottonel – świetny wybór do czekoladowych deserów i ciast, który przełamie ich wyraźną słodycz lekko kwaskową nutą.

Podanie wina w okresie świąt Bożego Narodzenia uchodzi za eleganckie, zwłaszcza gdy szczep jest idealnie dopasowany do konkretnych dań wytrawnych czy deserów. Mamy nadzieję, że dostępny miniporadnik pomoże w organizacji świątecznego menu i ułatwi dobór szczepu tego wyjątkowego trunku na konkretny dzień świętowania. Jeśli pojawią się wątpliwości, nasz sommelier z pewnością chętnie doradzi, na jakie wino zdecydować się w poszczególne dni bożonarodzeniowe.