Przenieś się do świata czystej przyjemności — szlachetnego smaku i bogactwa różnorodnych owoców prosto spod doliny Renu. Riesling, bo o nim tu mowa, to wyjątkowy, a zarazem bardzo popularny szczep białych winorośli o niezwykle zróżnicowanym aromacie. Kwiatowy bukiet połączony z nutą świeżości oraz kwasowości stał się doskonałą kompozycją dla miłośników win wytrawnych, półwytrawnych, a także słodkich. Jak to się stało, że wino z jednego rodzaju szczepu jest w stanie wręcz „uderzyć” w kubki smakowe osób o tak zróżnicowanych gustach?
Białe wino Riesling — idealne do ryb, dań tłustych i nie tylko
Kwintesencją wymagającej uprawy szczepu Riesling jest białe wino, będące poezją dla sommelierów z całego świata. Serwowane jest do wszelkiego typu owoców morza, dań z drobiu, tłustych serów, szparagów czy potraw z oliwą. Butelka tego trunku może zdobić także stół podczas rodzinnych spotkań przy grillu. Jego charakterystyczny aromat limonki, zielonego jabłka i chrupkiej brzoskwini sprawia, że wino z każdym łykiem wypełnia podniebienie świeżością.
Białe wino Riesling z każdą sekundą w zupełnie inny sposób stymuluje nasze zmysły. Rozkoszowanie się nim można podzielić na kilka etapów — z początku wyczuwamy mieszankę winogron długodojrzewających, niosących ze sobą umiarkowany stopień wytrawności. Z czasem — kolejno wychwytując całą gamę aromatów i połykając wino — jego obecność wciąż pozostaje odczuwana na języku jako kontynuacja smaków owocowych, dających posmak słodyczy.
Ciekawostką jest to, że nie każde białe wino Riesling jest takie samo — może różnić się poziomem kwasowości oraz słodkości. Właśnie dlatego degustować można je wielokrotnie, za każdym razem będąc zaskakiwanym zupełnie inną nutą smakową. Sekretem tego jest dobór winogron — tych dłużej lub krócej dojrzewających. Ze szczepu Riesling wyróżnić można m.in.:
- Kabinett — są to wina delikatne, lekko słodkie i zazwyczaj serwowane na co dzień. Wytwarzane są one z winogron z pierwszych zbiorów.
- Spatlese — to wina słodkie bądź wytrawne. Wykonuje się je z nieco późniejszych zbiorów winogron.
- Auslese — podobnie jak powyżej, także są to wina słodkie bądź wytrawne. Mają one jednak bardziej miodowy posmak. Przygotowuje się je z bardzo dojrzałych winogron, niekiedy pokrytych pleśnią.
- Beerenauslese — te wina zdecydowanie są słodkie. Wytwarza się je z owoców z bardzo późnego zbioru, w większości z winogron pokrytych pleśnią.
- Trockenbeerenauslese — jedno z najsłodszych win tej odmiany. Tworzone są z winogron otulonych szlachetną pleśnią, z najpóźniejszych zbiorów,
- Eiswein — to bardzo słodkie, rzadko spotykane wina (tzw. lodowe). Produkuje się je z zamarzniętych na krzewie winogron, które pozostawiono celem nabrania pleśni.
Informacje o rodzaju wina można znaleźć na etykiecie butelki. Wina Riesling nie tylko podawane są w wielu krajach świata, ale też są tam produkowane. Wytwarzają je winnice polskie, francuskie, czeskie czy amerykańskie, lecz przede wszystkim — niemieckie. Najczęściej traktowane są jako wina deserowe i kto choć raz zakosztuje ich smaku, ten przez długi czas nie odnajdzie jego godnego zastępcy. Warto zatopić się w jego szlachetności.