Pierwsza publikacja po podróży dziennikarzy
Lubuski Szlak Wina i Miodu powstał w 2008 roku jako porozumienie partnerów, którymi są: winiarze, pszczelarze, hotele i placówki muzealne.
Winnice i pasieki reprezentują teraźniejszość naszego winiarstwa i pszczelarstwa, a muzea i skanseny jego historię.
Szlak winny pokazuje potencjał turystyczny województwa związany z wytwarzaniem takich tradycyjnych produktów regionalnych wpisanych na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jak wina gronowe oraz miody pszczele i pitne. Jest produktem sieciowym oferującym zarówno wydarzenia i imprezy, jak i obiekty oraz usługi. Także noclegowe, które zapewniają hotele i gospodarstwa agroturystyczne.
Dodatkowo pętla szlaku otacza malownicze pojezierze i lasy lubuskie z rozwijającą się bazą turystyczną.
Z roku na rok Szlak zdobywa popularność. Pisała o nim „Polityka” w serii wakacyjnych artykułów „Markowe szlaki”, a ostatnio miesięcznik „Podróże”.
W 2011 roku Szlak otrzymał kilka nagród, z których najcenniejsze to „Lubuska Perła Turystyczna” i wyróżnienie w ogólnopolskim konkursie Polskiej Organizacji Turystycznej na najlepszy produkt turystyczny.
Aktualna mapa szlaku zawiera 50 miejsc wartych odwiedzenia.